Katalog Prodejny
Porovnání
Přihlásit
Košík

Péče o lednici, která se vyplatí

Život bez lednice si dneska už nikdo nedokáže představit. Stala se nedílnou součástí našich životů a jedním z nejdůležitějších spotřebičů našich domovů. A není se čemu divit. Chladničky v jakékoli své podobě přispívají k udržení čerstvosti vašich potravin a prodlužují jejich životnost. Zároveň přináší funkce a technologie, které vám zpříjemňují život i šetří energii. Ať už se rozhodnete pro některou z kombinovaných chladniček, vestavných lednic nebo dáte přednost Americké ledničce – musíte ji poskytnout tu správnou péči, aby vám dobře sloužila a co nejdéle vydržela.

Péče o lednici

Převoz lednice

Pokud si kupujete novou lednici, dopravu pravděpodobně řešit vůbec nemusíte. V dnešní době už většina prodejců nabízí, jakou součást nákupu ledničky i dopravu. V případě, že přece jen musíte s lednicí manipulovat a převážet jí, myslete na to, že je vždy nejlepší, aby byla nastojato (kvůli kompresoru).

Když už se ale stane, že nemáte jinou možnost a převážíte chladničku ve vodorovné poloze (naležato), nechte ji po převozu minimálně 24 hodin stát bez zapojení. Je to hlavně kvůli tomu, že převozem se může dostat olej z kompresoru do trubek chladícího okruhu, a to by mohlo kompresor ucpat nebo jinak nenávratně poškodit. Díky tomu, že necháte spotřebič delší dobu stát, máte jistotu, že se všechna tekutina dostane a ustálí tam, kde má.
 

Správné umístění ledničky

Na správném místě pro vaši lednici skutečně záleží. Nejde jen o designový kousek vaší nové kuchyně, který můžete umístit hned vedle topení – to by vám lednička rozhodně nepoděkovala. Horká místa ji nesvědčí, a to nejen topení, ale i krb, kamna nebo sporák s troubou. Myslete na to, že s každým stupněm nad 20 °C se její spotřeba zvyšuje až o 6 %.

Lednice by neměla být ani vystavována příliš velkému chladu!

Současně musíte zohlednit i adekvátní odstup chladničky od zdi. Novější modely už mají zabudované nástroje (kolíky) pro dodržení bezpečné vzdálenosti. V případě, že máte lednici, která tyto kolíky nemá, je doporučeno nechat od stěny volný prostor o velikosti 5 centimetrů. Součástí balení každé lednice je i návod, kde najdete přesné instrukce, jak daleko spotřebič umístit.
 

Ideální teplota v lednici

Nastavení správné teploty ve vaší lednici by se mělo pohybovat v rozmezí od 4 °C do 8 °C. Nejnižší teplota je ve spodních policích, kde se nejčastěji skladuje maso (správná teplota od 0 °C do 4 °C). V případě, kdy máte ledničku s technologií FreeStore, jsou podmínky jiné. Tato funkce totiž zajišťuje, že ve vnitřním prostoru chladničky proudí všude stejný vzduch a teplota. Nicméně aktuální teplotu ve své ledničce si můžete ověřit pomocí speciálního teploměru.

Teplota v lednici je jiná v horních, středních a dolních policích. Nahoře je nejvyšší, a proto je to prostor ideální pro uložení čerstvě uvařených jídel nebo vajíčka, paštiky. Jogurty, uzeniny a sýry patří do střední části lednice. Zcela odděleně by od sebe měly být mléčné výrobky a maso. Maso ideálně ve vakuové úložné dóze nebo alespoň v potravinové folii. Doporučuje se maximálně 3 dny a nikdy déle.  Pro ovoce a zeleninu je většinou určen speciální box ve spodní částí chladničky. Pozor však na to, že ne každá zelenina a ovoce do lednice patří. Chlad nedělá dobře rajčatům, banánům nebo rajčatům, cuketě a lilku. Co se do lednice nehodí si můžete přečíst v našem dalším článku.

Pro uložení různých lahví nápojů, minerálek, džusů, mléka či vajec slouží dveře lednice. Do horních úložných polic dveří se v pohodě vejdou otevřené omáčky jako je kečup, hořčice, marmelády a jiná dochucovadla.

Pozor na časté a dlouhé otevírání lednice. Šetříte tím nejen energii, ale i svoji peněženku.

Péče o lednici 02

Jak hodně plnit lednici

To je otázka k zamyšlení. Ani málo, ani moc. Nejlepší variantou je naplnit lednici na 70 % kapacity, aby nejela na prázdno a zároveň měly všechny potraviny dostatek místa. Pozor na teplé nebo horké jídlo – ty nikdy do chladničky nedávejte! Horký vzduch se totiž v lednici sráží a narušuje ustálenou vnitřní teplotu. Ruku v ruce s párou se množí i bakterie a ty v lednici nechcete.
 

Jak naložit mrazák

Pro dlouhodobé uchování potravin je nejlepším parťákem mrazák, který je často už součástí lednice. Činnost nežádoucích bakterií a mikroorganismů zastaví mráz -18 °C. Díky těmto vysokým mínusovým hodnotám se jakost většiny uložených potravin v mrazáku nemění. Výjimkou je však zamrazená zelenina a ovoce. U ní je potřeba počítat s menší ztrátou vitamínů, minerálů i chuti. Zamrazené maso podle druhu vydrží až rok, ale není dobré se na to spoléhat a doporučuje se spotřebovat ho co nejdříve.        

Také v mrazáku platí pravidlo 70 % a neměl by být přecpaný. Všechny potraviny by měly být důkladně zabalené a jednou rozmrazené jídlo, by se už nemělo podruhé zamrazovat. Rozmrazovat maso v horké vodě se nedoporučuje – nejlepší je nechat ho postupně rozmrazit v lednici 24 hodin před zpracováním nebo pár hodin při pokojové teplotě.
 

Jak odmrazit lednici s mrazákem

Starší modely ledniček, které nemají technologii NoFrost, budete muset občas odmrazit. Doporučený interval je 2× do roka anebo v případě, kdy vrstva námrazy přesáhne 0,5 cm. Nepodceňujte odmrazování lednice. Bez pravidelného odmrazování snižujete nejen její výkon, ale zároveň zvyšujete její spotřebu. Jak odmrazit lednici s mrazákem si můžete přečíst v našem dalším článku.
 

Čištění lednice

Čištění lednice se doporučuje jednou za měsíc, ale ruku na srdce: kdo na to má čas? Ideální alternativou je průběžné čištění. Když vám něco vyteče nebo se rozlije, hned to setřete. Zaschlé skvrny od mléka, omáček nebo polévek se po čase velmi těžko odstraňují. Jakékoli plesnivé jídlo je potřeba hned vyhodit a místo v jeho okolí pořádně vyčistit, aby se bakterie nešířili.

Zapomínat by se při úklidu ledničky nemělo ani na zadní stěnu. Čas od času je dobré odstranit prach ze zadního kompresoru a kondenzátoru. V případě, že se rozhodnete pro důkladnější úklid, nezapomínejte spotřebič před jakoukoli manipulací vždy odpojit z elektrické sítě. Pak všechny potraviny vyndejte a uskladněte na chladném místě. Skvrny, které jsou zaschlé je nutné odmočit, věřte, že pak se budou snadněji odstraňovat.

Následně vyndejte z lednice všechny odnímatelné části, šuplíky, boxy, přihrádky, police. Vše, co lze umýt zvlášť je nejlepší skutečně odstranit a tuto možnost umytí využít. Pozor u skleněných polic, v případě mytí v příliš horké vodě může dojít k prasknutí. Při čištění lednice byste se měli vyhnout agresivním mycím prostředkům a drsným drátěnkám. Zcela postačí teplá voda s jarem. V dnešní době už většina chladniček disponuje antibakteriální vrstvou po celém vnitřním prostoru, a proto není nutné vnitřek nějak zásadně drhnout.
 

Není pach, jako pach

Péče o lednici 03

Udržujete lednici pravidelně v čistotě, a přesto se z ní line blíže neidentifikovatelná vůně? Jak odstranit zápach ze své chladničky, a přitom nestrávit hodiny pátrání po příčině?

Důvodů může být hned několik:

  • špatně uzavřené zrající sýry;
  • nevhodně uskladněné cibuloviny (česnek, cibule);
  • zanesený odtokový kanálek;
  • neznámý zápach v lednici.

Zbavit se nepříjemného zápachu je občas velmi obtížné, ale při pravidelném čištění chladničky by to neměl být zas takový problém. V první řadě tedy myslete na pravidelné umývání a kontrolu všech potravin. Všechno aromatické jídlo zkontrolujte a důkladně uzavřete do samostatných boxy (nejlépe vakuových). Pokud tato první pomoc nepomůže, sáhněte po pohlcovači pachů. Na trhu si můžete vybrat z široké nabídky druhů, a to například v tekuté formě, gelové nebo granulové. Informaci o době účinnosti (datum trvanlivosti) naleznete vždy v příbalovém letáku. Pokud chcete sáhnout po přírodních prostředcích i to je varianta, jak se nepříjemného zápachu v lednici zbavit.

Přírodní pohlcovače zápachu:

  • rozříznutý citrón;
  • čerstvě mletá káva;
  • nastrouhaná kůra z pomeranče;
  • jedlá soda nebo prášek do pečiva (na talířku);
  • závěs v lednici ze sypaného čaje.

Ať už tedy máte doma jakoukoli ledničku, kombinovanou lednici, americkou, bez mrazáku, Smart lednici nebo vestavnou – péče o ni se vždy vyplatí. Pravidelné udržování čistoty vnitřního prostoru omezí plísně, bakterie a prodlouží životnost všech uložených potravin. Správné umístění ledničky, zvolení ideálního nastavení teploty a omezení častého i dlouhého otevírání vám pak ušetří spotřebu energie. Věřte, že i lednice si zaslouží vaši pozornost, aby vám sloužila dobře a dlouho. Pokud potřebujete novou lednici, není nic jednoduššího, než navštívit náš web a vybrat si tu pravou.

 

Zpracovala: AlFi