Katalog Prodejny
Porovnání
Přihlásit
Košík

Co se do lednice nehodí

Dědictví našich babiček

Naše babičky věděly, jak správně uložit potraviny, aby vydržely co nejdéle čerstvé. Moderní doba nás často udržuje v iluzi, že ledničky jsou univerzální řešení pro všechny potraviny. Po návratu z obchodu tak často naházíme všechno do lednice s nadějí, že tím prodloužíme životnost potravin a ušetříme peníze. Bohužel, pravda je poněkud jiná.

Jaké potraviny se do lednice nehodí 01

Nevhodné potraviny do lednice

Proč některé potraviny nepatří do lednice?

Ukládáte do lednice ovoce a zeleninu bez ohledu na to, zda máte správnou zásuvku? Chyba. Omýváte je před uložením? Další chyba. Dáváte do lednice uzeniny zabalené v papíru nebo vlažnou polévku? Opět špatně. Pojďme se podívat na nejčastější chyby při skladování v chladničkách a jak je napravit.

Jaké potraviny se do lednice nehodí 02

Citrusy – chlad není jejich přítel

Citrusy v ledničce ztrácejí vůni, barvu a šťavnatost. Pokud je musíte uchovávat v lednici, použijte uzavíratelný sáček. Jinak je lepší skladovat je při pokojové teplotě, ale pozor na hromadné skladování, které podporuje plísně.

Cibuloviny – vlhkost jim škodí

Cibule a česnek nemají rády vlhkost, která v lednici kondenzuje a způsobuje hnilobné procesy. Ideální pro tyto cibuloviny je suché a větrané místo. Ale pozor! Neskladujte je s bramborami, protože se pak rychleji kazí.

Pečivo – lepší chlebník než lednice

Chléb v lednici? To určitě ne! Takové uskladnění přinese jedině rychlé vyschnutí nebo plísně. Naše babičky ho balily do suché utěrky a uchovávaly v chlebníku. Pokud chcete chléb uchovat déle, zamrazte ho a pomalu rozmrazte.

Sirupy, med a ochucovadla – zbytečně zabírají místo

Kečup, hořčice a další omáčky nepotřebují být v ledničce, protože jsou konzervovány octem. Med může v lednici plesnivět a nasávat pachy, proto je nejlepší nechat ho ve spíži.

Bylinky – lednice není to pravé

Bylinky v lednici rychle zvadnou a nasají pachy. K okamžité spotřebě je uchovávejte ve sklenici s vodou a na delší dobu je usušte nebo zamrazte.

Olivový olej – chladem trpí

Panenský olivový olej v chladničce houstne a kalí se. Z lednice ho tedy rychle vyndejte a dejte si ho někam do spíže. Klidně může být i v nějaké části kuchyňské linky, ale varujeme před teplem. U trouby nebo sporáku ho tak radši neskladujte.

Káva – mýtus chladu

Uchovávání kávy v lednici je smyšlené a rozhodně jí neprospívá, ani neprodlužuje její životnost. Vlhkost a pachy kávě škodí. Nejlépe ji uchovávejte na suchém a temném místě při pokojové teplotě.

Ovoce a rajčata – ztrácejí chuť

Ovoce a rajčata ztrácejí v chladu ledničky svoji chuť a svěžest. Vše by mělo být skladováno při pokojové teplotě, kde si udrží svoji kvalitu, konzistenci i chutnost.

Banány – chladnička je změní

Chlad způsobuje, že slupka banánu zčerná, ale vnitřek zůstává stále chutný. Pokud chcete zpomalit zrání, můžete banán skladovat v lednici, ale nejlepší je opět pokojová teplota.

Brambory – škrob se mění v cukr

Nízké teploty způsobují, že brambory začnou sládnout a klíčit. Skladujte je proto na suchém a chladném místě, ideálně ve sklepě. Lednici ať se brambory obloukem vyhnou.  

 

Pořádek v lednici – základ úspěchu

Jaké potraviny se do lednice nehodí 03

Správné uspořádání ledničky je pro potraviny klíčové. Některé jídlo, které do lednice uložíte, se kazí, mění svoji strukturu a chuť mnohem rychleji, než když je uskladněno mimo chlad. A protože málo kdo má k dispozici kvalitní spižírnu nebo opravdový studený sklep, přichází na řadu chladničky. Správné nastavení teploty, které by se mělo pohybovat pod 6 oC, nestačí. Důležitou roli hraje i správná vlhkost, která by neměla překročit 80 % a je spojená s cirkulací vzduchu uvnitř lednice. Když je vlhkosti málo, potraviny vysychají, ztrácí hmotnost, barvu i vitamíny. Pro změnu vysoká vlhkost v ledničce je rájem pro růst plísní a bakterií.

Ve všech domácnostech se velmi často stává, že pořízený nákup chcete co nejdříve uklidit. Neřešíte, zda vám přijde pod ruku ovoce, zelenina, jogurty s mlékem nebo maso a salámy. Natož, abyste řešili, že každá potravina by měla mít nějaké požadavky na uskladnění, teplotu a vlhkost. Jenže ono by se právě nad uskladněním jídla do ledničky mělo trochu přemýšlet. Pokud totiž nejsou potraviny na správném místě, začnou se o to dřív a zbytečně kazit. Některé chladničky disponují antibakteriálním povrchem stěn, který zajišťuje, že se uvnitř lednice nerozmnožují plísně a bakterie. Pokud si nevíte rady s výběrem, pomůže vám náš nákupní rádce: jak vybrat lednici. Tam se snadno a lehce zorientujete v tom, jaký je rozdíl mezi Kombinovanou lednicí a Vestavnou lednicí, Americkou lednicí a Smart lednicí nebo zda zvolit ledničku NoFrost, Úspornou ledničku, popřípadě Jednodveřovou lednici.

 

To správné/pravé místo v lednici

Jaké potraviny se do lednice nehodí 04

Pro zachování nutričních hodnot vašich potravin a jejich zdravému vlivu na vaše zdraví (ano, zkažené/plesnivé potraviny nám ubližují) je potřeba dodržovat jednoduchá pravidla. V dnešní době má již většina ledniček teplotní zóny, které jsou vhodné pro určitý druh potravin.

Horní část lednice:
- ideální pro čerstvě uvařená jídla k rychlé spotřebě. Tato část ledničky dělá dobře i salátům, pomazánkám, uzeninám nebo sýrům. Zcela nahoře (ve dveřích) se skladují vajíčka.

Střední patra lednice:
- tyto police v ledničce slouží primárně pro mléčné výrobky. Jogurty, smetanu, tvaroh nebo máslo. Ve stejné výšce ve dveřích lednice skladujte otevřené mléko.

Spodní přihrádky lednice:
- toto místo patří jednoznačně zelenině a ovoci. Samozřejmě můžete uskladnit i maso a ryby, ale zásadně v oddělených přihrádkách a uzavřených nádobách. Pokud vaše chladnička disponuje speciálními zásuvkami s nulovou zónou (teplota pod bodem mrazu a vlhkost 90 %), můžete ukládat potraviny tam a prodloužit jim tak výrazně čerstvost. V této úrovni následně patří do dveří i nápoje.

Pokud máte doma starou lednici nebo takovou chladničku, která už nesplňuje vaše požadavky, není nic jednoduššího než si vybrat novou ledničku z naší široké nabídky na planeo.cz.

 

 

Pokud preferujete osobní nákup lednice jsou k dispozici naše pobočky PLANEO po celé České republice.

 

Zpracovala: AlFi