Katalog Prodejny
Porovnání
Přihlásit
Košík

Jak odmrazit lednici

ODMRAZOVÁNÍ LEDNICE/MRAZÁKU NENÍ ALCHYMIE

Jak odmrazit lednici 01

Jak správně odmrazit lednici či mrazák?

Předcházet námraze se dnes dá už poměrně snadno díky automatizovaným moderním No Frost lednicím, které za pomocí ventilátorů zajišťují rovnoměrnou distribuci vzduchu. Uvnitř spotřebiče tak nevzniká teplotní rozdíl, netvoří se nadbytečná vlhkost – a tedy ani námraza. A pokud přece, pak ji lednice sama odsaje. Ne všechny chladničky a mrazáky však touto vychytávkou disponují. Pojďme si tedy ukázat, jak se námrazy co nejlépe zbavit.

Držte energie u ledu

Přebytečnou ledovou vrstvu z lednic a mrazáků je dobré odstraňovat přibližně dvakrát ročně, potřeba odmrazení se ale může lišit i na základě stavu spotřebiče nebo frekvence jejího používání. Pokud stále váháte, je dobré si uvědomit, že každý milimetr ledu strmě snižuje efektivitu chlazení lednice a zvyšuje vaše náklady. Jediný centimetr dokáže zvýšit spotřebu o více než polovinu, některé výzkumy uvádějí až o 75 %.


Pojďme na to!

Jak odmrazit lednici 02

Kam se zmrazenými potravinami?

Plánujete odmrazování kombinované lednice s mrazákem na léto? Přehodnoťte to! Teplé počasí není rozhodně nejlepším obdobím na úklid tohoto spotřebiče. Pokud je to však nezbytné – a vy máte mrazák s ledničku přeplněnou potravinami, ale i ledem – zkuste jídlo co nejvíce spotřebovat. Co se nestihne do plánovaného odmrazování, je potřeba uložit do chladících tašek, přenosných mrazniček, autochladniček nebo k sousedům. Využít můžete i velké nádoby naplněné dopředu připraveným ledem.

Velký rodinný nákup rozhodně odložte!

Pokud venku mrzne až praští, je to ideální čas na práci s námrazou. Zimní měsíce jsou pro odmrazování ideální. Stačí dát všechny potraviny na balkón nebo terasu a v pohodě si lednici s mrazákem odmrazíte. Nemusíte spěchat ani používat fén. Na vše budete mít dostatek času a vaše potraviny se venku nezkazí. Jediné nebezpečí hrozí od zvířecích návštěvníků, kteří v zimně hledají, kde by co snědli.

Jak odmrazit lednici s mrazákem krok za krokem:

Jak odmrazit lednici 03

Krok 1) Vypněte spotřebič a vypojte ho ze zdroje elektrické energie.

Krok 2) Všechny police, boxy a zásobníky pryč. Co jde, vyndejte.

Krok 3) Připravte si velký hrnec s horkou vodou a umístěte ho do spodní části mrazáku. Pozor! Nikdy nepolévejte horkou vodou stěny ledničky! Na zem pod spotřebič pro jistotu dejte velký plech nebo ručníky. Horká voda zajistí, že námraza začne povolovat. Než se tak stane, máte dostatek času na umytí vyjmutých částí.

Krok 4) Když začne led povolovat, pomoci si můžete plastovou nebo dřevěnou špachtlí. Varujeme, že nože nebo jiné ostré předměty se rozhodně nedoporučují. Při manipulaci se špachtlí dávejte pozor na to, aby se povrch chladničky nepoškodil. V případě zrychlení procesu odmrazování můžete sáhnout i po fénu. Postup v tomto případě je jednoduchý a intuitivní. Teplý vzduch foukejte vždy od shora dolů a mějte na paměti bezpečnou vzdálenost od ledu.

Krok 5) Když je námraza pryč, je čas na pečlivé vyčištění všech zákoutí mrazáku i lednice. Sáhnout můžete nejen po dezinfekčních prostředcích, ale také po horké vodě s trochou mýdla (nebo jaru). V této fázi se doporučuje zkontrolovat i veškeré těsnění, které vám zajistí dostatečnou ochranu lednice s mrazákem (lze koupit a vyměnit zvlášť).

Krok 6) Všechny vyjmuté části chladničky s mrazákem důkladně osušte a vraťte je na své původní místo ve spotřebiči.

Krok 7) Odmraženou, umytou lednici s mrazákem zapojte do zásuvky a nastavte její teplotu na maximum. Po 30 minutách se doporučuje nastavit do požadované teploty.

Krok 8) Nyní jsou lednička i mrazák připraveni na uložení vašich potravin.

Stop námraze s lednicemi No Frost

Jak odmrazit lednici 04

Odmrazování není žádná alchymie, ale zároveň to není zrovna činnost, která by se musela stát součástí vašich životů. Pokud chcete ušetřit svůj čas i energii, není nic jednoduššího než si pořídit lednici s technologií No Frost.

 

 

Zpracovala: AlFi