Katalog Prodejny
Porovnání
Přihlásit
Košík

Odstartoval 13. ročník PLANEO CUP

PLANEO CUP S JANEM KOLLEREM ATAKUJE TISÍCOVKU PŘIHLÁŠENÝCH TÝMŮ!

V našich zeměpisných šířkách se bere číslo 13 za nešťastné. V případě Poháru mládeže FAČR Planeo Cupu kategorií U8-U13 ale podobná pověrčivost neplatí. V polovině září odstartuje už 13. ročník největší akce mládežnického fotbalu u nás a do populárního poháru se přihlásilo téměř tisíc týmů. Legendární útočník Jan Koller jako tvář Planeo Cupu přivítá v nové sezóně neskutečných 995 týmů z 283 klubů!  

Před rokem vstupovalo do Poháru mládeže FAČR necelých 900 družstev a letos zaznamenává Planeo Cup nárůst o další stovku týmů. Obrovský nárůst zájmu ze strany klubů z celé republiky už vyhnal počet hráčů k hodnotě 20 tisíc mladých fotbalistů a fotbalistek. Žádná jiná fotbalová soutěž v Česku totiž nenabízí tak silné propojení klubů z úplně nejmenších vesnic s týmy z nejvyšších pater našeho fotbalu, včetně Sparty, Slavie nebo Baníku. To všechno pod dohledem nejúspěšnějšího reprezentačního střelce Jana Kollera, který přesně ví, jaké je hrát za malý venkovský klub.

„Za mých klukovských časů bylo nemyslitelné, abychom hráli třeba s jakýmkoli klubem z ligy. Ve Smetanově Lhotě nám bylo nejblíž Dynamo České Budějovice, které ani nebylo stálým účastníkem nejvyšší soutěže. Proto je Planeo Cup tak výjimečný, protože každý má dnes šanci dostat se až k utkáním s těmito velkými kluby. Všem účastníkům takovou příležitost moc přeji a držím palce každému, kdo dává do hry maximum energie a celé své srdce. Emoce, které pak zažijí, jsou neopakovatelné,“ lehce zavzpomínal Jan Koller.  

Nový ročník hned od začátku šlápne pořádně do pedálů, a tak trochu kopíruje kvalifikační systém evropských pohárových soutěží Ligy mistrů, Evropské ligy a Evropské konferenční ligy.  V období od září do listopadu se odehraje 113 turnajů v 1. předkole, 81 turnajů ve 2. předkole a 48 turnajů v závěrečném kvalifikačním kole. Celkem nás tak na podzim čeká 242 turnajů. Na jaře 2025 se pak od dubna do června utkají nejlepší týmy všech kategorií na šesti finálových turnajích. Jan Koller zažil loňský ročník poprvé v roli ambasadora Planeo Cupu a viděl tak v akci prakticky všechny účastníky finálových turnajů.

„Na turnajích vládla skvělá atmosféra a klobouk dolů před všemi pořadateli, jak všechno skvěle připravili. Výkony byly fantastické a je vidět, že fotbal všechny baví, hraje se v emocích, k čemuž přispívá i výborné publikum. Viděl jsem hrát poměrně dost hodně kvalitních kluků. Když se budou fotbalu věnovat, budou dobře vedení a mít správně nastavenou hlavu, tak to můžou dotáhnout daleko. Moc bych jim to přál,“ povzbuzuje své možné následovníky Jan Koller

Mezi přihlášenými nechybí ani nejúspěšnější klub historie Poháru mládeže AC Sparta Praha, která vyhrála devět z dvanácti ročníků, včetně toho posledního, který vyvrcholil v červnu letošního roku. Nadšení a radost malých fotbalistů jsou nositeli emocí v podání hráčů, trenérů, rodičů i nezaujatých diváků. I proto je Planeo Cup velkým lákadlem pro fotbalové kluby z celého Česka, což dělá radost i Fotbalové asociaci ČR, která Pohár mládeže spoluorganizuje už od jeho prvního ročníku. „Planeo Cup je pro FAČR velmi důležitý. Je to skvělá příležitost pro kluky a holky zahrát si v kvalitní soutěži a zároveň jde o skvělou propagaci fotbalu, sportu, a hlavně pohybu jako takového,“ zní jednohlasně ze strahovského sídla Fotbalové asociace ČR.

Zásadní změnou je přizpůsobení finálových turnajů herním a pravidlovým standardům jednotlivých kategorií, které se budou hrát v režimu nadcházející sezóny. Změna se týká rozměrů hřiště, počtu hráčů a velikosti míče a dotkne se celkem tří kategorií.

Jsme nadšení a velmi hrdí, že startuje další ročník Planeo Cupu. Obrovský dík patří i letos našim partnerům Hisense, Impuls a CNC, bez kterých by tato akce nemohla dosáhnout takových rozměrů. Samozřejmě chceme poděkovat i Janu Kollerovi, který je neodmyslitelnou součástí tohoto projektu,“ říká Tomáš Opluštil, ředitel maloobchodní sítě PLANEO.

Změna ve finálových turnajích je podle něj velká, nikoli zásadní, a je výsledkem zpětné vazby od trenérů z ligových klubů. „Jsme rádi, že dostáváme korektní zpětnou vazbu, a to především od trenérů ligových týmů. Díky jejich připomínkám jsme mohli pružně zareagovat a přizpůsobit turnaje potřebám jednotlivých kategorií. Je skvělé vidět, jak spolupráce mezi FAČR, PLANEO a organizátory funguje na vysoké úrovni, což opět potvrzuje naši schopnost rychle reagovat na nové výzvy.“

Tomáš Opluštil dále vyzdvihl i pokračující spolupráci s Nadací fotbalových internacionálů: „Tato spolupráce přivedla na loňské finálové turnaje spoustu legend českého fotbalu, včetně legend jako Tomáš Skuhravý, Jan Stejskal, Vratislav Lokvenc, Martin Vaniak, Radek Drulák, Zdeněk Zlámal, Verner Lička, Tomáš Poštulka a další. Jsme nesmírně rádi, že můžeme tyto osobnosti přivítat i letos.

Každý rok potkávají mladí fotbalisté na turnajích Planeo Cupu spoustu fotbalových osobností, a to v roli ambasadorů, trenérů nebo rodičů. Vedle Jana Kollera se mohou všichni těšit také na Pavla Čapka, který je dlouholetým průvodcem celého projektu.

Na začátku září se rozjíždějí předkola a kvalifikace, z nichž postupně vykrystalizují v každé kategorii nejlepší týmy pro finálové turnaje. Do nich se kvalifikuje vždy 24 družstev, která se rozdělí do čtyř skupin po šesti týmech. První dva z každé skupiny postoupí do Zlaté, týmy na třetím a čtvrtém místě do Stříbrné a páté a šesté družstvo v tabulce zamíří do Bronzové skupiny.     

 

Další informace naleznete na www.planeocup.cz